IZMENJAVE, NOVA POZNANSTVA IN ŠE VEČ

Izmenjave dijakov s šolami iz tujine so definitivno zaželjene, tako z izobraževalnega vidika kot tudi z vidika spoznavanja novih kultur in navad. Dijaki gimnazije Franceta Prešerna so decembra obiskali mesto Zwolle na Nizozemskem, kjer so nekaj dni bivali pri družinah nizozemskih dijakov ter spoznavali njihove navade ter način življenja.

Ker je bilo kar nekaj družin priseljenih iz tujine, so imeli možnost spoznati turške, indijske, romunske in seveda tudi nizozemske običaje. Dijaki pravijo, da so lahko poizkusili veliko različnih in nevsakdanjih jedi. 
Spoznali so tudi nizozemski način pouka in se na šoli udeležili raznovrstnih delavnic. Sodelovali so pri pouku kemije, dramskega krožka in kreativnega pisanja. Predvsem zanimivo je bilo to, da na tej šoli vsi predmeti potekajo v angleščini in nizozemščini.

Ker je najljubše prevozno sredstvo na Nizozemskem kolo, so mesto Zwolle raziskovali s kolesi in tako doživeli njihov vsakdan karseda avtentično. Čeprav našim dijakom ter profesorjem vožnja s kolesom ni tuja, je bilo zabavno doživeti vožnjo v šolo in domov ne glede na vremenske razmere.

Seveda je sledil tudi obisk Amsterdama. Najprej je bilo na vrsti skupinsko raziskovanje, nato pa so si ogledali še Rijksmuseum, kjer so razstavljena najpomembnejša umetniška dela nizozemskih umetnikov, kot so Rembrandt, Van Gogh in drugi. Zaključili so s sprehodom po živahnih ulicah glavnega mesta vse do glavne železniške postaje.

Ker je Nizozemska zelo ravninska država, je bilo zanimivo izvedeti, da morje obalni predel pogosto poplavi. To je težava, s katero se soočajo s pomočja parnih črpalk. Dijaki so obiskali največjo parno črpalko v Lemmerju, ki služi za uravnavanje vode, saj je v deževnih dneh velika možnost poplav. Sledila je tudi vožnja v Lelystad, kjer stoji ladjedelnica Batavia. Najprej so pojasnili, kako zgradijo ladje. Zanimivo je bilo, da so prav tam srečali tudi Slovenko, ki dela v ladjedelnici kot prostovoljka. Sledil je zabavni del, ogled ogromne ladje, s katero so včasih trgovali z Indonezijo.
Pred odhodom so nizozemski dijaki in nihovi starši v šoli pripravili presenečenje – bife s tradicionalnimi jedmi. Dijaki so si sami naredili poslovilno zabavo ter zaplesali polko in druge tradicionalne plese. Na koncu so se od svojih nizozemskih prijateljev poslovili s solzami v očeh.

Novi spomini, izguba treme pred aktivno uporabo tujih jezikov, izkušnje in nove prijateljske vezi so le peščica prednosti izmenjav.

Špela Rakovec, Gimnazija Franceta Prešerna