Francoski makroni so ena najbolj prepoznavnih sladic, toda njihova izdelava je vse prej kot enostavna. Zahteva precej časa, natančnost, prave sestavine in dobra navodila, zato smo se učili od najboljšega – od francoskega mojstra, chefa Naserja Gashija, ki ustvarja v slaščičarski ustvarjalnici La Ganache v Ljubljani. Razkril nam je nekatere skrivnosti francoske “patisserie” in mojstrsko prikazal postopek ustvarjanja čokoladnih makronov iz skrbno izbranih, naravnih sestavin. Potem pa smo šli v akcijo tudi mi. Ne le, da so naši makroni popolnoma uspeli, bili so res božanski, chef je pohvalil tudi znanje francoščine dijakinj 2., 3. in 4. letnika. Tako mimogrede pa smo se naučili, od kod beseda spatula in spoznali še kopico novih, s pomočjo katerih peka po francoskih receptih odslej ne bo več težava.
Ste vedeli, da je stepena smetana dobro stepena takrat, ko se na metlici naredi “le bec d’oiseau” (ptičji kljun)?
Navdušujoča izkušnja, čudovito popoldne in … čokoladni makroni v škatlici “za domov”. Délicieux!
Zpisala: Natali Duhovnik, GFP