Friluftsliv

Friluftsliv je pomemben del norveškega načina življenja in identitete ter vključuje aktivnosti na prostem in globljo povezavo z naravo. To ni omejeno na določeno dejavnost, saj lahko vključuje hojo v gozdu, kajakanje po fjordih, smučanje v gorah ali preprosto sedenje v naravi. Pomembno je, da je dostopno vsem, vključno z ljudmi s posebnimi potrebami in tistimi z nižjimi dohodki.

Raziskave kažejo, da ima friluftsliv pozitivne učinke na telesno in duševno zdravje. Biti v naravi pomaga zmanjšati stres in izboljšati kognitivne funkcije. Norvežani poročajo o manj stresa in boljšem razpoloženju, ko preživljajo čas v naravi. Ta povezava z naravo je ena izmed razlag, zakaj je Norveška med najbolj srečnimi državami na svetu.

Norveški zakoni in politike ščitijo ter spodbujajo friluftsliv, zato imajo Norvežani pravico do uporabe narave, ne glede na lastništvo zemlje. Ta pravica pa zahteva tudi odgovornost, da naravo ohranjajo in ne puščajo odpadkov za seboj.

Friluftsliv je priljubljen tudi med mladimi in študenti, in vključuje številne dejavnosti tako poleti kot pozimi. V zimskih mesecih se Norvežani ukvarjajo s smučanjem na smučeh, kolesarjenjem na snegu, drsanjem in ribarjenjem na zamrznjenih jezerih ter drugimi aktivnostmi.

Koncept friluftsliv prinaša tudi poudarek na hrani, saj je vse bolj priljubljeno uživanje hrane na prostem. Hrana je pomemben del doživetja narave in lahko služi kot most med različnimi kulturami.

Članek poudarja, da se koncept friluftsliv ne omejuje le na Norveško, temveč ga lahko sprejmemo tudi v drugih državah, tudi če nimamo dostopa do divjih naravnih območij. Pomembno je preprosto biti v naravi, prisluhniti pticam, opazovati okolico in se povezati z naravo.

Friluftsliv je v Norveški globoko zakoreninjen in sega v otroštvo, saj že majhni otroci spijo na prostem v svojih vozičkih, kar starši pričakujejo in verjamejo v koristi svežega zraka. V vrtcih preživajo otroci kar 80% svojega časa na prostem, medtem ko imajo tudi v šoli posebne dni, ko se učenci odpravijo v naravo in kurijo ognje.

Zanimivo je, da v Norveški obstaja celo študijski program friluftsliva, ki postaja vse bolj priljubljen, še posebej v obdobju pandemije, ko je ponovno oživelo zanimanje za naravo.

Link na članek v Guardianu: https://amp-theguardian-com.cdn.ampproject.org/c/s/amp.theguardian.com/lifeandstyle/2023/sep/27/the-norwegian-secret-how-friluftsliv-boosts-health-and-happiness