MULTIPLIKATORJI V KRALJESTVU BRONASTEGA KOZOROGA

Najprej je slovenska delegacija odletela med norveške fjorde, zdaj so Norvežani prileteli v kraljestvo bronastega kozoroga!

Z namenom razširitve metode učenja na prostem po celotni Gorenjski (kasneje po celi državi), je slovenski del partnerstva projekta #SCHOOL21 organiziral usposabljanje za tako imenovane »multiplikatorje«, ki je potekalo od 17. do 20. aprila 2023 v Kranjski Gori.

Prvi dan programa je bil namenjen spoznavanju med udeleženci in preskakovanju kulturnih ovir – osebne izkušnje z delom na prostem in vloga narave v njihovem življenju so »prebile led« tedenskega druženja.

Drugi in tretji dan smo posvetili podrobnejši predstavitvi koncepta učenja na prostem, kompetencam 21. stoletja in delavnicam raznolikih tematik: Narava kot prostor za reševanje “najstniških vprašanj”, Kako narediti učenje zabavno?, Outdoor metode za grajenje odnosov  …  Kot se za projekt spodobi, smo pridobljeno znanje nemudoma implementirali v prakso. V čudoviti okolici jezera Jasna so učitelji_ce/profesorji_ce (večinski udeleženci usposabljanja) ponovno postali učenci_ke in sodelovali pri urah biologije, geografije, matematike, angleščine …

Program usposabljanja smo zaključili z obiskom Osnovne šole Franceta Prešerna in Gimnazije Franceta v Kranju in tako z našim šolskim sistemom podrobneje seznanili norveške kolege.

Verjamemo, da je bil multiplikatorski teden zelo uspešen in nadvse pomemben korak k razvoju učenja na prostem v Sloveniji. Oplemeniteni z dragocenimi znanji in izkušnjami, bomo le-te lahko uporabili pri nadaljnjem poteku projekta #SCHOOL21!