USPOSABLJANJE ZA MULTIPLIKATORJE

V ponedeljek, 5. 6. 2023, je na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju, v okviru projekta School21, potekalo usposabljanje za t. i. multiplikatorje. Usposabljanja se nas je udeležilo skoraj 20 profesorjev iz obeh šol, ki sodelujeta na projektu. Usposabljanje sta prevzela Socialna Akademija in BSC iz Kranja. Po vodstvom Mateja Cepina iz Socialne Akademije smo že takoj staknili glave in pregledali, kaj smo se naučili iz usposabljanja v Kranjski Gori in kaj je zdaj  tisto kar sploh želimo prenesti naprej našim kolegom.

Težka in odgovorna naloga hkrati, ki ne prinaša odgovora na dlani. Odgovor na zastavljeno vprašanje niti ni enostaven niti ne samo eden. Zagotovo pa drži, da želimo navdušenje nad poučevanjem v naravi, ki smo se ga nalezli od naših norveških partnerjev, prenesti naprej med ostale učitelje in strokovne delavce. Predvsem želimo pokazati, da poučevanje zunaj ni noben bav bav, da je narava že sama en velik učitelj ter da imamo na voljo ogromno metod in načinov poučevanja, ki jih lahko preizkusimo tudi v učilnici v naravi.

Na obeh šolah bosta v šolskem okolju kmalu zrasli učilnici na prostem, česar se vsi partnerji že zelo veselimo. Učilnica na prostem bo pika na i, ki bo profesorjem, strokovnim delavcem in nenazadnje prav učencem, omogočila posebno doživetje in izkušnjo pouka v naravi kar bo zagotovo obogatilo pouk.

Vredno je poskusiti – deluje!

Špela Rakovec, Gimnazija Franceta Prešerna